De mest vellykkede indsatser for bevægelsesfremme sker på tværs
Syddansk Universitet har kortlagt kommunernes mål, strategier og indsatser for bevægelsesfremme: Der kan arbejdes langt mere på tværs.
CISC, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet, har kortlagt kommunernes mål og indsatser for at skabe mere bevægelse og fysisk aktivitet i befolkningen. I alt indgår mere end 6.000 dokumenter og interviews med nøglepersoner i mere end 90 kommuner i undersøgelsen.
”Interviewpersonerne peger på, at de mest vellykkede indsatser for bevægelsesfremme er dem, der skabes i et samarbejde på tværs af forvaltninger,” fortalte postdoc Birgitte Westerskov Dalgas på Idrættens Branchedage i Vejen i november 2024.
Undersøgelsen, der er en del af ’Danmark i Bevægelse’ og støttet af Nordea-fonden, tegner et billede af, at kultur- og fritidsforvaltninger typisk samarbejder med to store grupper af fagområder: Den ene består af teknik og miljø, by- og landudvikling, park og vej samt klimaområdet. Den anden gruppe består af social- og sundhedsområdet, børn og unge samt ældreområdet.
Tre områder har kun ganske sparsomt samarbejde med kultur- og fritidsforvaltninger: Integration, beskæftigelsesfremme og turisme.
”Der er et stort potentiale for mere samarbejde på tværs af forvaltningerne. Hovedstads- og storbykommunerne har mindre samarbejde mellem forvaltningerne end andre, og her er ældreområdet ofte isoleret uden mange samarbejdspartnere,” fortalte hun. Der er mest samarbejde på tværs af forvaltninger i provinskommuner.
Relationer og tillid
Birgitte Westerskov Dalgas pegede på, at især fire faktorer spiller ind, når det handler om at skabe godt samarbejde på tværs af forvaltninger og der igennem skabe mere vellykkede indsatser for bevægelsesfremme:
- Gode relationer og tillid blandt ledere og medarbejdere,
- en infrastruktur i organisationen, der skaber møder mellem medarbejdere,
- ledelsesmæssig støtte og opbakning, og
- politisk og økonomisk prioritering.
”I de mindste kommuner er der en høj grad af relationer og tillid mellem ledere og medarbejdere, og det er væsentligt for at tværgående indsatser lykkes godt. Vil man skabe mere samarbejde på tværs, så skal man blive bedre til at skabe relationer,” rådede hun.