Syddansk Universitet har kortlagt kommunernes mål, strategier og indsatser for bevægelsesfremme: Der kan arbejdes langt mere på tværs.
Læs mereIdrætsfaciliteter, der bruges af skoler, har masser af ledig tid i skoletiden – men aftenskoler og andre har svært ved at komme ind. Et nyt speciale har undersøgt årsagerne og giver gode råd.
Læs mereI Ringkøbing-Skjern Kommune betød 25-års reglen bl.a., at nogle foreninger delte sig i to, fordi voksne medlemmer betød reduceret tilskud. Reglen blev skrottet i 2019, uden at kommunen fik væsentligt større udgifter til lokaletilskud.
Læs mereMangfoldighed, kvalitet og effektivitet er i fokus i prof.emer. Bjarne Ibsens 6 bud på en ny idrætspolitik, som han talte om som 'Kulturminister for en dag' på Idrættens Branchedage.
Læs mereDe folkelige organisationer og skoler kan komme til at spille en vigtig rolle som ramme om borgernes engagement i den grønne omstilling. Ved Folkeoplysningens Dag var der inspiration at hente.
Læs mereHvis man dyrker motion i en forening, er chancerne for på et tidspunkt at få frivillige opgaver i idræt, meget større, end hvis man kun dyrker motion i et fitnesscenter eller på egen hånd, viser en ny analyse af sammenhængen mellem kulturvaner og frivilligt arbejde. Vi bliver frivillige i konkrete sammenhænge, hvor det opleves som nødvendigt og meningsfuldt.
Læs mereI Thisted Kommune har en fritidsguide vist sig at være en særdeles effektiv metode til at få sårbare børn og unge med i organiserede fritidsaktiviteter.
Læs mereAftenskoleområdet bør indgå i regeringens nye, samlede kulturpolitik med en analyse af området, en vision, nogle pejlemærker og de nødvendige tilretninger i folkeoplysningsloven, mener kultur- og idrætsordfører Mogens Jensen (S).
Læs mereHjørring Kommunes Fritidsområde er i gang med at ændre sig fra blot at uddele tilskud til selv at være en aktiv spiller, der sætter initiativer i gang og inviterer foreningerne til samarbejde. Omlægningen lykkes med små skridt og god dialog.
Læs mereI Skanderborg Kommune fordeler man nu haltider efter data om foreningernes medlemstal. Det giver gennemsigtighed, en mere fair fordeling og bedre udnyttelse.
Læs mereFritid & Samfund er i udvikling med flere kurser, større omsætning, større synlighed og planer om en ny hjemmeside. Ved repræsentantskabsmødet fik foreningen også nye, tidssvarende vedtægter.
Læs mereMed ’Folkeoplysningens laboratorium’ håber FOU i Roskilde at skabe nye samarbejder og afprøve nye hjørner i fritidslivet.
Læs mere
Tag på kursus om fleksible tilrettelæggelsesformer og debatskabende aktiviteter – to muligheder for at skabe udvikling hos aftenskoler.
Læs mereHvordan kan et folkeoplysningsudvalg skabe udvikling og få politisk indflydelse? Kurset afholdes i Aarhus, Ringe og Ringsted i efteråret 2024.
Læs mereBliv klogere på, hvad der skal til, for at en kommune kan godkende en forening og dermed give den ret til tilskud og lokaler. Kurser i Roskilde og Aarhus i efteråret 2024.
Læs mereKun få aftenskoler benytter sig af muligheden for at lave undervisning efter ’fleksible tilrettelæggelsesformer’, selv om her ligger en oplagt udviklingsmulighed. Der er brug for trygge rammer fra kommunerne, lød det på Fritidssamrådets årsmøde.
Læs mereI Slagelse Kommune er det lykkedes at få en repræsentant for de selvorganiserede med i folkeoplysningsudvalget; Rie Thomsen. Hun peger på, at kommuner bør arbejde med at skabe dialog med selvorganiserede udøvere, for de bliver let overset, da de jo ikke har et talerør i form af en bestyrelse.
Læs mereBliv klogere på, hvad loven siger om kommunalt tilskud til store aftenskoler, der har aktiviteter i en række kommuner, måske i en hel landsdel. For hvor er aftenskolen 'hjemmehørende'? Og opererer kommunerne på kanten af loven, når de giver tilskud? Fritid & Samfund holder webinar 9. januar 2024.
Læs mereForeninger og organisationer skal vove at arbejde sammen med nogen, der ikke ligner dem selv, for at få bedre resultater. Handlemod og partnerskaber var temaet på årets Folkeoplysningens Dag 2023.
Læs mereFritid & Samfunds årsmøde blev holdt den 22. maj 2023 på "Cytellet" ved Odense Cykelbane, Odense V. Se referatet.
Læs mere